Människans kapabilitet

Läste Klaras blogg nyligen där hon skrev om ett program på SVT som handlade om en man vid namn Ragnar Bengtsson som ska testa om han kan få igång sin egen mjölkproduktion för att så småningom kunna amma. Har själv inte sett programmet men har funderat mycket kring detta sen jag såg "Boston Tea Party" på Kanal 5 då dom faktiskt tog upp den här frågan. Dom frågade bl.a om det ens var möjligt för en man att få igång en egen mjölkproduktion och hur det skulle gå till. Och tro det eller ej, men fallet är så. När jag hörde det första gången tyckte jag att det lät helknäppt, men det är bara för att det är nytt, man har inte skådat det förr och man är van vid att det är en KVINNA som ska amma sitt barn. Tror att kroppen är kapabel till mycket mer än vad vi tror, bara att man inte har testat eller undersökt alla häftiga fenomen kroppen antagligen skulle kunna åstadkomma. Ta djur t.ex, en hund har normalt sett 6 bröstvårtor, men får hon många valpar kan hon "odla" fram extra-bröstvårtor. Dom är visserligen inte funktionella, men dom finns där.


Vad jag vet, så är mäns bröstvårtor ofunktionella och saknar mening. Dom finns ju knappast där för eventuell piercing? Så om man nu har upptäckt att män kan amma, så vore väl det toppen? Då kan man verkligen dela upp föräldrarskapet 50/50. Vissa kvinnor kan ibland inte få igång någon mjölkproduktion och tvingas ge barnet modersmjölksersättning istället. Då är det väl ett ypperligt tillfälle om pappan kan amma barnet? Hur gjorde dom förr, när mjölkersättning inte fanns? Eller var det kanske så, att männen ammade på den tiden, bara att vi inte vet om det?


Allt sånt här känns egentligen så "udda" och "främmande", men det är ju bara för att vi inte vet bättre. Om ca 10 år kanske det här är jätte vanligt med att båda föräldrarna ammar och då är det ingen som tycker det är konstigt, för då är det "vardagsmat". Tycker det är så tråkigt att vissa människor är så enkelspåriga och rädda för att ta ett steg längre i utvecklingen.


Men för att framföra min egen åsikt gällande eventuella "biverkningar" av att en man ammar, är att jag skulle inte bli så förtjust OM mannen fick bröst pga mjölkproduktionen. För det, enligt mig, är inte manligt. Tror heller inte att en man skulle bli så glad över det. Men det är häftigt att möjligheten eventuellt finns där. För dom som vill.


"Vi mammor får alltid dra det tyngsta lasset under dom månaderna barnet ammar för vi är "the only bar in town" och männen kan inte hjälpa till på något sätt eftersom dom inte har möjligheten att amma sitt barn, men nu, när det väl kan bli så, så tycker många kvinnor att det är äckligt. Känns som att endel kvinnor har klagat över detta bara för att dom KAN och för att dom kanske tror att det är OK att klaga eftersom pappan aldrig kan hjälpa dom med den "bördan".


Att låta Mikael få igång en egen mjölkproduktion är inget jag skulle föredra i dagens läge, men för dom män som vill borde verkligen göra det! Alla har väl rätt att göra hur dom vill så länge möjligheten finns? Blir så sur på dom människorna som säger att det är "äckligt" eller "frånstötande". Varför ska dom yttra sig? Dom männen som tänker testa detta ska väl inte amma DITT barn heller?? Acceptera att folk tycker och tänker olika. Så har det alltid varit. Sen kan man väl ha åsikter och synpunkter på vissa saker, men så länge det inte skadar någon annan, så borde man bara ta och hålla käften!


Varför flyga när man kan åka tåg? Varför åka tåg när man kan åka bil? Varför åka bil när man kan åka häst och vagn? Varför åka häst och vagn när man kan stanna kvar i sin lilla by och slippa se vad som finns där ute?

Kanske lite dålig jämförelse, Men allting handlar hela tiden om utveckling. Alla förändringar är läskiga eller konstiga i början, tills det blir en del av vardagen. Om en man kan få igång en mjölkproduktion, så måste det väl finnas en anledning?


Tycker även det är jätte häftigt att Thomas Beatie, en MAN, födde en liten dotter. Han har visserligen kvar sina kvinnliga fortplantningsorgan, vilket gjorde att han kunde föda barn, men utseendemässigt sett är han en man. Och han födde fram en liten flicka. Otroligt häftigt! Min pappa sa en gång, att om han fick vara kvinna för en dag, skulle ha välja att föda barn, för det är en upplevelse han aldrig kommer uppleva.

 Thomas Beatie


Jag ser fram emot att höra om den första mannen som lyckas amma sitt barn. Skit spännande!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0